всім ку.
Стосовно протеїну.
Зверніть увагу на картинку
Майте на увазі, що при розщепленні білка виділяється аміак.
Тобто, коли передоз білка - ваш (спортивний) одяг може смердіти нашатирьом. Що є нормально при наборі маси, і не дуже нормально для звичного режиму.
Надлишок білка - це серйозне навантаження як на нирки, так і на печінку.
Крім того, до того протеїну добавляють, як вони пишуть, "амінокислотну матрицю".
Що це таке - довго розповідати, але саме завдяки їй у вас з'являється чудове самопочуття, сила, та швидше проходить процесс відновлення (відпочинку).
Цю матрицю можуть розписати (аргінін, цитрулін малат, глутамін, тощо)
Тобто, ви експериментуєте не з протеїном, а з супутніми амінокислотами.
Я б не рекомендував його споживати у якості їжі чи добавок, без розуміння свого балансу БЖУ.
Я особисто рахую, скільки у мене у раціоні білків. Також знаю свою денну норму як для атлета. Відповідно, недостачу цієї норми я покриваю протеїном.
Бездумно глушити прот - безглуздо.
Так, білок (у т.ч. протеїн) є "будівельним матеріалом". Він, як видно на картинці, "розбирається" на амінокислоти.
Амінокислоти - це окрема галузь спортивного харчування, бо не всі з них можуть синтезуватися нашою "внутрішньою хімічною лабораторією".
Є так звані незамінні амінокислоти, які ми можемо отримати лише з їжею.
Якщо є необхідність "лайфхака" з використанням спортпіту - дивіться у бік амінок, і не перевантажуйте власний азотистий обмін, бо може хрєново закінчитися.
Моя порада - будьте обережні з тим, що споживаєте. Будь-який білок - не такий вже й безобідний.