kotiko 2 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Давненько валяется без дела сварочный аппарат, изготовленный в СССР (самодел, если не ошибаюсь). Зверюга киловатт на пять, наверное. Однофазный, переменнка. Весит под полтинник. Пришла мысль, а не освоить ли сварочное мастерство? Так, чисто для себя, по-мелочи. Но этот зверь мне в гараже всю проводку сожжёт, да и не факт что ему хватит напряжения. Когда-то пробовали варить металлический бак 4мм, не смогли даже дугу зажеть, но в том месте, где варили, очень плохо с напряжением, в момент сварки проседало до 180 В. Не факт что в гараже хватит, хотя сосед варит подобным. Собственно вопрос: с засильем китайского оборудования такие аппараты имеют спрос? Продал - сменял бы на что-нибудь попроще, можно даже углекислотный, баллон на 5л с редкутором есть. Пока вариант распилить и сдать на металл, а на вырученные деньги приобрести новый, не рассматривается. Но тоже не исключен, хотя жалко зверя всё-таки. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
vladfilippov 1 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 если не полуавтомат, тогда инвертор, а у тебя это отжитый век, хотя можно поставить диоды и выровнять напрежение, но все же инвертерный сварочник до 10 кг весит и варит отлично и к напряженмю в сети он не прихотлив и жрет меньше. Сам пользуюсь инвертером (наверное китайский) так это небо и земля с обычным сварочным Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Blade 105 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 kotiko, +1 к инвертору. им и учиться легче. Запасись еще болгаркой с кругами, не раз придется не проваренные швы зачищать. Говорю из собственного опыта. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
kotiko 2 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Болгарка есть. А к чему присматриваться вообще? Совершенно не в теме. Наши Днипро вроде пишут ничо так. Китай чото я очкую. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
zootechnik 811 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 хотя можно поставить диоды и выровнять напрежение Есть какие то практические схемы или ткните носом где искать. Собственно присоединюсь к ТС. Буквально на днях отдали мне семейный сварочник ручной сборки (зэки на зоне делали). В комплекте трансформатор кг так 40, провода, автомат перегрузки(при залипании отключает от сети), сварочная пружина(сопротивление так понимаю). Со слов варивших на нем - стандартная проводка тянет нормально, варит любым электродом, греется в меру. Есть желание усовершенствовать его, переделав в постоянник, но не хватает информации. Пришла мысль, а не освоить ли сварочное мастерство? Так, чисто для себя, Как и ТС, хочу научится варить по домашних нуждах, а то надоело отваливать вечно пьяному сварщику, которого иногда и не найдеш. Искал курсы по сварке, но ничего и не нашел, кто знает, есть ли такие вообще, кроме обучения в ПТУ естественно, меня с моим высшим туда не возьмут, та и некогда полгода ходить на пары как то так.... Наши Днипро вроде пишут ничо так В родственника Днипро-200, он им варит почти каждый день, относится бережно, не перегружает, в работе уже больше года - доволен, но говорит что по сравнению с брендами сильно греется, приходиться соблюдать режим работа/простой. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Я колись сам зліпив подібний апаратик. Трансформатор від рентгенівського апарата. Перемотаний мною. Потужність біля 7квт. Хотів робити напівавтомат, але не скінчив. Варю на початковому рівні. Трошки технічних характеристик: струм постійний (випростувач на двох діодах - обмотка з відводом від середини), напруга 30 - 70 вольт (для різних електродів), після діодів стоїть конденсатор на 82 000мкф і дросель (20 витків на відкритому осерді біля 100 кв.см). Варить прекрасно - сам дугу тримає так, що важко потушити. Спочатку із-за цього діри пропалював, а зараз навчився тушити, повертаючись по щойно пройденому шву. Проводка в гаражі слабенька, але витримує спокійно - автомати на 16 ампер не вибивають. Навіть коли електрод залипає. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Drumandbasser 7 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 +100500 до інвертора,недавно взяв собі отакий задоволений його роботою,важить 4 кг,варить при напрузі 180 В,електроди до 5 мм,вартий уваги. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Інвертор то класно, але своїм я можу зарядити акумулятор і крутити стартером скільки захочу. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
kotiko 2 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Я колись сам зліпив подібний апаратик. Трансформатор від рентгенівського апарата. Перемотаний мною. Потужність біля 7квт. Хотів робити напівавтомат, але не скінчив. Варю на початковому рівні. Трошки технічних характеристик: струм постійний (випростувач на двох діодах - обмотка з відводом від середини), напруга 30 - 70 вольт (для різних електродів), після діодів стоїть конденсатор на 82 000мкф і дросель (20 витків на відкритому осерді біля 100 кв.см). Варить прекрасно - сам дугу тримає так, що важко потушити. Спочатку із-за цього діри пропалював, а зараз навчився тушити, повертаючись по щойно пройденому шву. Проводка в гаражі слабенька, але витримує спокійно - автомати на 16 ампер не вибивають. Навіть коли електрод залипає. А можете пояснити, який сенс в в зварюванні постійним струмом? Він краще змінного для цього, або щось ще? Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
zootechnik 811 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Інвертор то класно, але своїм я можу зарядити акумулятор і крутити стартером скільки захочу Якщо можна, хотілося б глянути на схему, в інтернеті досить багато схем, але хотілося б щось надіне і просте - перемінний та постійний зварювальний і пусковий пристрій три в одному так сказать. А можете пояснити, який сенс в в зварюванні постійним струмом? Він краще змінного для цього, або щось ще? Наскільки мені пояснював мій сварщик - перемінний краще ріже метал, постійний краще варить, напрям струму не міняється і розплавлений електрод краще стікає на шов, не має дрибизжання сварної ванни в результаті частої зміни полярності електродів, не так розбризкується метал. Якщо не так, то поправте. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Dim0N 25 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 zootechnik, всё верно, но, как писано выше, техника не стоит на месте. Рекомендуется перейти на инвертор, а старый сварочный транс переделать в зарядно-пусковое. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Navstar 27 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 kotiko, Есть электроды для постоянки и переменки вроде... Если электрод краснел а не зажигался то мои предположения верны! Инвертор же выигрывает по всем параметрам - незначительно просаживает сеть, выходной ток стабилен, маленький вес, неприхотлив к напряжению в сети. Ключевое отличие что Трансформаторный практически неубиваем, а если и чинится то влегкую подручными средствами. А инверторный может починить только спец. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 А можете пояснити, який сенс в в зварюванні постійним струмом? Пробував варити змінним (можу підключитися до діодів) - не виходить. Замало досвіду я маю. На постійному по різному виходить, при зміні полярності. В основному подаю + на електрод. А електроди бувають плюсові і мінусові, крім того, ще і для змінного струму. Основною перевагою мого апаратика є наявність дроселя і конденсатора. Вони стабілізують дугу, але це вже теорія. Якщо можна, хотілося б глянути на схему Та яка там схема... Обмотка трансформатора з відводом від середини. Середня точка - вихід "-", а до країв причеплені діоди на 400 ампер. Другі кінці діодів сполучені між собою і йдуть на конденсатор (другий кінець конденсатора іде на "-". Ємність конденсатора має бути така, щоб випарувати кінчик електрода, який торкнувся деталі. З точки з'єднання діодів і конденсатора іде на вихід дросель - це вихід "+". Дросель, за рахунок самоіндукції, не дає погаснути дузі, яка є високочастотним розрядом. Вибачайте за багато букв - не знаю, як намалювати схему в повідомленні. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Zir 624 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Рекомендуется перейти на инвертор Кем? Продавцами инструмента? Разве что из-за веса. Тягать тяжеловато конечно. Дома меня вполне устраивает мой самодельный агрегат. Транс, два мощных тиристора и два диода (на радиаторах), блок управления (крутилочка такая же как и на инверторе для подстройки мощности тока) плюс дроссель (не помню уже-квадратов 60-70 железа) на них если не ошибаюсь110 витков шины. Свет моргает ну может чуть сильней чем инвертор...соседи не жалуются, холодильники-телевизоры не горят. Так ото ради моды деньги выкидывать не считаю нужным. Пусть варит. Одно-*но* как писал выше--вес. Если бегать по шабашкам--то да. А так...Даже и не думаю куда то зачем-то переходить. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Emissions 1,500 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 У отца тоже самодельный, в гараже даже соседние линии просаживаются по питанию А вот инверторник это хорошо, повесил на плече и пошел, и просадки по питанию вообще нет) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Dim0N 25 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Zir, я не являюсь продавцами. Если чел спросил совета - я дал на основании той инфы что он выложил. Если ты примеряешь по себе - то я не в курсе твоих задатков и возможностей. Лично я сам пользую старый совецкий транс с мостиком. Пока мне и сыну хватает. А если задавшему вопрос оно в непонятку то ему в самый раз то о чём я писал. Будьте внимательнее в теме и не примеряйте на себя чужую одёжку - лады? Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 А вот инверторник это хорошо, повесил на плече и пошел, и просадки по питанию вообще нет) Не розумію, а звідки той інверторник хороший бере енергію для зварки? Якщо на дузі 30-40 вольт і струм 200 ампер - маємо 6-8 кіловат. Трансформатор має ККД 90% і більше. Нехай інвертор має ККД 100%. Виходить, що виграш всього 10%, а це 0,6-0,8квт. Не думаю, що це аж занадто розвантажить лінію. Чи може там зовсім інші характеристики дуги? Взагалі то я ще не вивчав схеми і принципу роботи інвертора. Якщо хтось розуміється, поясніть "на хлопський розум", якщо можна. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Zir 624 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Dim0N, Я риторически использовал вашу цитату, не имея ввиду что рекомендуете лично Вы и к Вашему совету не имею ни малейших претензий:lol: Приношу извинения за непонятку *совецкий транс с мостиком* 4 диода? А дроссель есть? Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Dim0N 25 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 (змінено) Zir, не, я без дросселя. Я её слепили из того шо было, до дросселя дело не дошло после опробования. Отдал сыну, сам ваще пользуо переменку на латре под 2 и 3 мм электрод.Намотал шиной, метров 16 уложил, больше не влезло. Змінено 31 жовтня 2013 користувачем Dim0N Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Zir 624 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Zir, не, я без дросселя Ой-ей-ей. Это вобще не то. Небо и земля. Разница очень велика. Очень. Советую доделать. (Возможно и вторичку потребуется добавить если не потянет). і струм 200 ампер Меня вобще терзают смутные сомнения по поводу тех цифр что написаны на регуляторе инвертора))) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 жовтня 2013 Zir, там струм у межах 50-60 ампер (на електроді 2-3мм). Якщо через такий електрод пустити 200а, засвітиться як лампочка. Величини я взяв просто для прикладу. Щойно трошки почитав про інвертори в неті. Єдина відмінність полягає в тому, що в інверторі струм з мережі спочатку випростовують і перетворюють у змінний з високою частотою. А для високих частот потрібні трансформатори менших габаритів. А споживана потужність обмежується можливостями перетворювача у ВЧ. За рахунок цього і відбувається гарна стабілізація вихідного струму. Непогано придумано. Але мережу захищає тільки від струму КЗ, хоча і це не мало. У мене струм обмежується немагнітною прокладкою в осерді трансформатора і мені цього досить. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Navstar 27 Скарга Опубліковано: 1 листопада 2013 скорее всего у автора чтото типа такого Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
kotiko 2 Скарга Опубліковано: 1 листопада 2013 скорее всего у автора чтото типа такого Сегодня посмотрел на него вблизи, есть несколько отводов от вторички, первичная обмотка без отводов. Автомата и вентилятора нет. Надо поиграться с ними, может и получится работать именно им. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Kollega 1 Скарга Опубліковано: 1 листопада 2013 (змінено) Не розумію, а звідки той інверторник хороший бере енергію для зварки? Якщо на дузі 30-40 вольт і струм 200 ампер - маємо 6-8 кіловат. Трансформатор має ККД 90% і більше. Нехай інвертор має ККД 100%. Виходить, що виграш всього 10%, а це 0,6-0,8квт. Не думаю, що це аж занадто розвантажить лінію. Чи може там зовсім інші характеристики дуги? Взагалі то я ще не вивчав схеми і принципу роботи інвертора. Якщо хтось розуміється, поясніть "на хлопський розум", якщо можна. Еще раз ой-ёй-ёй. Это инвертор имеет кпд 90. А трансы, причем самодельные, и кпд понятия взаимоисключающие. Если самодельный транс просаживает сеть, то это межвитковое к.з. И его лучше сдать на металл, добавить и купить инвертор. Принцип работы инвертора можно в сети легко найти. Но для его понимания надо иметь соответствующий уровень подготовки. Пока вариант распилить и сдать на металл, а на вырученные деньги приобрести новый, не рассматривается. Но тоже не исключен, хотя жалко зверя всё-таки. Обычно мучения заканчиваются оплавлением проводки, матюгами и покупкой нормальной вещи. Но нервные клетки не восстанавливаются. Р.С. Инженер-электрик, электропривод и автоматизация. Змінено 1 листопада 2013 користувачем Kollega Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 1 листопада 2013 Принцип работы инвертора можно в сети легко найти. Но для его понимания надо иметь соответствующий уровень подготовки. Знайшов і прочитав. p/s освіта - радіофізик, робота - інженер-електронщик, розробник телевізорів, спецтехніки, пристроїв з ЧПУ і т.п. Вистачить, щоб розібратися з електрозваркою? Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах