Перейти до публікації
VETERAN

Veteran - Персональник

Рекомендовані повідомлення

Трошки нижче масові поховання.

SAM-1209.jpg

Це - починаючи з 2014 року.

SAM-1210.jpg

Це свіжі поховання вже тепер.

SAM-1208.jpg

А це давні - Герої попередніх протистоянь.

SAM-1213.jpg

SAM-1214.jpg

SAM-1215.jpg

SAM-1216.jpg

SAM-1217.jpg

SAM-1219.jpg

SAM-1218.jpg

Ось таке... Думаю це буде цікаво побачити.

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

я как раз жил там возле кладбища, заходил на экскурсию, и каждый день вокруг гулял с собакой

IMG-5310.jpg

Поділитися повідомленням

Привіт з Берліна!

Вчора цілий день добирався. Спочатку той Інтерсіті спізнився на чотири години, а потім ще і їхав, як фіра з дохлими кіньми. Німці більше пів години перевіряли паспорти. Так що замість п'ятої, доїхав аж по десятій вечора.

Зі мною в купе їхала жінка з Маріуполя з двома дітьми. Хлопчик біля 4 рочки і дівчинка років на 7 . Вони цілком виснажені. Та то і зрозуміло - більше 10 годин дітворі відсидіти у заперті. Трохи розважив малих - влаштував їм кінозал. Аж поки цілком не сіли акумулятори планшета і повербанку. Їх тато прикордонник з Маріуполя - поранений і зараз вже другий місяць у полоні. Наш главарь навіть нагородив медаллю. Так прив'язалися до мене, що не хотіли йти по приїзді на вокзалі. Приємні дітиська, але явно видно брак вітамінів і недокормлені. Малий трошки старший за мого внука, а легший в півтора рази. Дуже шкода такі сім'ї. Жінка втікала з дітьми на жигулику чоловіка через заміновані поля до Запоріжжя і добила їх " ласточку". Далі їх вивезли волонтери. Поселилися в Кракові, отримали песель - таке, як наш ідентифікаційний номер. А в Берлін їхали, бо так казав чоловік - шукати його рідню.

Поділитися повідомленням

Сьогодні удостоїли своєю увагою Потсдам. Саме місто так собі, а стара архітектура просто потрясна. Приїду - вивалю мільйон фоток.

Поділитися повідомленням

Тут цікава штука є. Купуєш квиток за 9 євро і можеш кататися по всій Німеччині на міському і локальному - всякі електрички і т.п. - транспорті. І це до кінця літа. Але сам пишеш своє ім'я та прізвище. Квиток іменний - щоб не передавав нікому.

Поділитися повідомленням

@Лукаш1,кожен день кілька місяців?

Я за сьогодні вже навіть не знаю скількома видами транспорту скористався. Та і одноразовий квиток тут не 10 гривень коштує.

А ще тут на зупинках висять розклади руху, які дотримуються до хвилини. Я дивлюся - якщо автобуса треба чекати 15 хвилин, а поряд метро і поїзд приїде швидше - їду на метро.

Ходили в музей, де виставка - продаж унікальних авто. Ви би бачили ті всякі різні Бугатті.Мазоратті, чи інші Порше з каділаками. Є старовинні - навіть електровантажівка для розвезення хліба початку минулого століття. У неї під капотом купа потужних перемикачів.

Фото наробив - аж з фотоапарата торчать, бо не поміщаються.

По дорозі побачив ціни на заправці - вже суттєво нижчі. Коли дочка їздила, було 2,20 євро за літр, тепер вже 1,94 євро за 95-ий і 2,08 за супер. Спиртовий дешевший - 1,87.

Поділитися повідомленням

Гуляли по парку Шарлоттенбург - шикарний палац з дуже гарними клумбами і купа всякої живності довкола. Бачили лебедів з малими, качок з каченятами, бобрів, єнотів і їжаки вийшли вечером на полювання. Все класно, тільки замучуюся від таких тривалих походів.

А бензин за день подешевшав і вже 1.85, а газ по 97 євроцентів.

Поділитися повідомленням

А фотки будут?

Обіцяв же...

Сьогодні удостоїли своєю увагою Потсдам. Саме місто так собі, а стара архітектура просто потрясна. Приїду - вивалю мільйон фоток.

Але все за порядком. О шостій ранку доця заїхала за мною і погнали до кордону. Великі пункти на кордоні були з великими чергами - тому обрали трохи далі, але з меншою чергою.

SAM-1223.jpg

Гладко не минуло - я віз приятелю дві пляшки львівської горілки і митники вирішили перевірити, чи не маю більше. Направили на рентген. Тривала процедура біля пів години - якраз всі туалет відвідали. Крім нас була ще машина з причепом - разом нам то МРТ робили. В 9-30 вже слимачилися по периферії Польщі.

Біля 11-ї я вийшов на головному вокзалі Ряшева, а дочка поїхала собі "на закупи".

Вокзал якийсь скучний, хоча і "головний".

SAM-1224.jpg

Поїзди в Польщі дуже запізнюються. Напевно колія перевантажена поставками в і з України. Якщо волочаться цистерни, найшвидший поїзд їх не перескочить.

Це мій поїзд. Звиняйте за якість - табло мерехтить.

SAM-1225.jpg

Далі пішла череда станцій.

SAM-1226.jpg

SAM-1228.jpg

Так аж до станції Бжеґ - там маю родину. Вітання, зустрічі, випивка на дачі, відвідання могил тих, кого знав, але вже не побачу...

Заїхав приятель і ми пігнали на його Мондео на південь. Всякі курорти...

Почали з Ополє. Купив там білети до Берліну. Ото ринкова площа.

DSC00348.jpg

Потім ще всяке, вам не цікаве і вже Пруднік. Це зменшена копія замку - для сліпих.

DSC00354.jpg

DSC00355.jpg

А це те, що насправді залишилося.

DSC00353.jpg

А це вже на курорті - тут лікують легені морським туманом. Під землею є родовище солоної води з йодом і ту воду подають на самий вершок вежі і звідти розпиляється. А внизу сидять пацієнти і 40 хвилин тим дихають.

DSC00356.jpg

В середині є піраміда з якихось гілочок - вода по них капає і до низу вже долітає туман.

DSC00358.jpg

Поїхали далі. Сторожева вежа на кордоні з Чехами.

DSC00364.jpg

Не бачите? Це на вершечку гори. Ну добре - наближу.

DSC00365.jpg

Піднятися туди можна зі сторони Чехії, а я в Польщі.

Їдемо рибалити.

Від гірської річки відділено потічок, який подає воду до зарибленого ставу.

DSC00367.jpg

Спочатку треба додати повітря...

DSC00368.jpg

Ось вона - риба.

DSC00369.jpg

Але не клює зовсім. Дали спінінг з кукурудзою для наживки - мені це відразу здалося підозрілим.

Купили 4 рибки - потягнули на 2 кіло. Заплатили 44 злотих (курс до гривні 7,5).

Ось такий ставок. Там є ресторанчик, де рибку можуть приготувати - можна наїстися і чогось напитися, але то трохи коштує...

DSC00370.jpg

Далі була вечеря у приятеля з усім, як положено і трошки поспав.

Далі - Берлін. Але то пізніше.  ;)

Поділитися повідомленням

Отже продовжую. Наступного дня мене відвезли до Кондєжина-Козлє, де я сів на місцевий поїзд і доїхав до Ополє.

SAM-1235.jpg

Там стоїть такий раритет.

SAM-1236.jpg

SAM-1237.jpg

І тут почалося не дуже приємне. Перед посадкою в поїзд до Берліну, оголосили про запізнення на 100 хвилин. Досить швидко вже стало 120, а далі 175, 210... Лавки тверді - замуляв вкінець те, чим сидів. Згадав, що планшет поклав у м'який чохол - підклав його собі - стало значно краще. Зустрів і провів купу поїздів і всі запізнювалися не менше, ніж на пів години. Але врешті поїзд таки прибув із затримкою на 4 години. У цей час я вже мав бути поблизу своєї цілі.

В купе - 8 місць для сидіння вже сиділа замучена молода жінка з двома дітьми. Як розговорилися - розповіла, що вона з Маріуполя. її чоловік був там прикордонником, а вона у якійсь армійській безпеці - думаю, що десь на вертушці пропуски перевіряла. Коли там все завершилося її пораненого чоловіка забрали в полон, а вона на його жигулику (каже, що чоловік дуже любив ту машинку і звертався до неї "ласточка". Може хтось із наших Маріупольських) прорвалася через заміновані поля до Запоріжжя - їхала і молилася. Ласточка поїздки не витримала - відірвалася коробка і вирвані двері. Далі вивезли волонтери. Досить довго добиралася до Львова, де її з дітьми поселили на двох матрацах у автовокзалі. Зі сльозами на очах згадувала, як розговорилася в центрі з якоюсь жінкою, а коли повернулася на матраци - підійшли волонтери і вручили передачку від тої жінки - домашню їжу, солодощі та іграшки для дітей і трохи одягу. Діти постійно капризували і докучали їй. Вирішив трохи зайняти їх - погралися з малим - він трошки старший за мого внука, але суттєво дрібніший - всього 14 кг, а мій вже наїв 20. Дівчинка років 6-7 спочатку сторонилася, а пізніше долучилася до забав. Вже дуже скоро зайняли обидва моїх коліна. Жіночка була щиро вражена - каже, що ще не бачила такого спокою аж пів години. Потім я їм включив мультики на своєму планшеті - вийшов такий собі міні кінозал.  Вона продовжила свою розповідь, як перебралася у Краків і отримала польський песель - ідентифікаційний номер, що дозволили їй знайти роботу, але позбавило пільг біженки. Назбирала трохи грошей на білет і знайшла родину чоловіка у Берліні - чоловік просив так зробити. Якраз їхала до них на два дні. Дорога минула швидко і діти вже не хотіли відходити від мене - постійно обнімали, аж довелося пояснити, що краще не цілувати чужих людей, бо можна захворіти якоюсь хворобою. В Берліні - вже на сусідньому пероні - малий старався похвалитися своїми вміннями і кричав "до відзеня" польською. А мене вже зачекався мій син.

В Берліні пасажир, який має абонемент, може провезти безкоштовно ще одного пасажира. Так і доїхали з кількома пересадками.

А що ж було з поїздом, що він затримався аж на 6,5 годин - проблеми з гальмами. Дві години в Кракові ремонтували, а потім кинули цю роботу і почали розтягувати поїзд по частинах і поміняли деякі вагони. Це зайняло ще дві години.

Тепер про ціни - за квиток до Ополє заплатив майже 12 злотих, а за квиток до Берліну - ще 30 євро.

Далі вже буде мало буков і більше фото.

Поділитися повідомленням

Берлін.

Зустрів мене син. Переночували і почали програму. Спочатку придбали абонемент за 9 євро - весь транспорт, крім швидких поїздів, по всій Німеччині. Це місячний. Ми так моталися довкола, що виконали місячну програму за день.  :multi:

Вирішили відвідати Потсдам.

DSC00376.jpg

DSC00379.jpg
Це мерія - якраз молодята зайшли у ліве крило.
DSC00380.jpg
DSC00383.jpg
Гуляєм далі.
DSC00388.jpg
Всякі архітєктурниє ізлішества.
DSC00389.jpg
DSC00390.jpg
DSC00397.jpg

Далі вже парк.

DSC00412.jpg
DSC00399.jpg
DSC00400.jpg

Це Ісус Христос
DSC00403.jpg
DSC00404.jpg
Це щось типу нашого Тунелю Кохання біля Рівного
DSC00408.jpg
DSC00410.jpg
DSC00413.jpg
DSC00415.jpg
DSC00418.jpg
DSC00423.jpg
DSC00424.jpg
DSC00425.jpg
DSC00426.jpg
DSC00428.jpg
DSC00429.jpg
DSC00430.jpg
DSC00431.jpg
DSC00432.jpg
DSC00433.jpg

Лізу догори.
DSC00434.jpg
DSC00436.jpg
DSC00439.jpg
DSC00442.jpg
Наступний палац
DSC00444.jpg

DSC00445.jpg
Зверніть увагу на руїни вдалині
DSC00446.jpg
Ось вони - з того ж місця. Я тащусь від свого фотіка.
DSC00447.jpg
Якийсь млин при дорозі
DSC00448.jpg

План парку для сліпих.
DSC00449.jpg
І для зрячих.
DSC00451.jpg

DSC00452.jpg
DSC00453.jpg
DSC00454.jpg
DSC00455.jpg
Погляд довкола.
DSC00456.jpg

Фрідріх Вільгельм IV
DSC00464.jpg

Щось подібне на обсерваторію.
DSC00465.jpg
Бачите щось через віконце в середині?
DSC00466.jpg
А я ось роздивився.
DSC00467.jpg
Це план всього разом - дуже відомий і величезний парк
DSC00468.jpg
Ще палацик
DSC00470.jpg
DSC00471.jpg
Верхушка
DSC00472.jpg
DSC00473.jpg
DSC00475.jpg
Дощик збирається
DSC00476.jpg
DSC00477.jpg
DSC00478.jpg

ПА - ПА. Далі ще буде...  :) Підемо ось сюди  https://remise.de/berlin
DSC00479.jpg

Поділитися повідомленням

Так от - повів мене син на виставку - продаж всяких цікавих машин.

Вже на вході приїхав ось цей екземплярчик -

DSC00481.jpg

Навіяв мені трохи спогадів. Справа в тому, що на подібній машинці я їздив між Бостоном і Нью Йорком. Вона належала тепер вже покійній кузенці. Дуже незручно залазити в середину, а поки намацаєш ногами педалі, ззаду волає поліцейська машина - вже перевищення швидкості і 200 баксів штрафу на благо U.S.A. 

Подивіться на ці гальма

DSC00482.jpg

Ну і вид ззаду

DSC00483.jpg

Здалося, що побачив Запорожець.  :)

DSC00484.jpg

Далі в спойлері.

DSC00485.jpg
DSC00486.jpg
DSC00487.jpg
DSC00488.jpg
DSC00489.jpg
DSC00490.jpg
Також здалися знайомими.
DSC00491.jpg
DSC00492.jpg
Це - саме то, щоб провести решту життя у подорожах. Ще би більше грошей.
DSC00493.jpg
Але мріяти можу хіба про сусіда.
DSC00494.jpg
Трошки ретро.
DSC00495.jpg
DSC00496.jpg
DSC00497.jpg
DSC00498.jpg
DSC00499.jpg
DSC00500.jpg
DSC00501.jpg

DSC00503.jpg
DSC00504.jpg
DSC00505.jpg
DSC00506.jpg
Тут ходити - не переходити
DSC00507.jpg
DSC00508.jpg
Мене зацікавив цей електромобіль - хлібовозка початку минулого століття. Продається - ніхто не хоче собі придбати?
DSC00509.jpg
Ось що під капотом
DSC00510.jpg
Ну і дуже складна схема.
DSC00511.jpg

Ще не кінець, а я вже замахався. На вулиці спека, а цей ангар - справжня теплиця під склом. Ну дуже гаряче.

DSC00512.jpg

DSC00513.jpg

DSC00514.jpg
Мотор нікому не потрібен? Тут багато різних запчастин.
DSC00515.jpg
DSC00517.jpg
DSC00518.jpg
DSC00519.jpg
DSC00520.jpg
Це не модельки.
DSC00521.jpg
DSC00522.jpg
DSC00523.jpg
DSC00525.jpg

Час на свіже повітря і додому.

Поділитися повідомленням

А тепер трошки - як провів минулий понеділок.

Позаяк вже не неділя - можна допомогти сину в шумних роботах. Спочатку пішли в місцевий господарчий магазин і прикупили різних дрібниць. Цього вистачило, щоб повісити світильник на кухні і зібрати ще один для вітальні. Повісити його не зміг - не вдалося проколупати діри в стелі - дуже міцний бетон, а кишенькового перфоратора я з собою не мав.  :multi: Я ж не мав намірів щось робити і навіть в Берлін потрапив цілком несподівано. Але зміг нормально змонтувати фасад для посудомийки - німецькі "профі" так причепили, що все розпадалося.Після праведних трудів пішли в ресторан - ну як оминути фото хавки?

SAM-1241.jpg

Мені захотілося попробувати яєшню з авокадо. Ну таке собі - нічого вишуканого, але на смак непогано.

Сонечко пече і поки насолоджувалися місцевим пивом, слухали концерти з пропливаючих корабликів.

DSC00527.jpg

DSC00528.jpg

Проходили повз заправку - такі ціни

SAM-1242.jpg

Під вечір ціни трошки зменшилися. Газ пропан був по 97 євроцентів.

В тіньочку відпочивають місцеві бюргери...

SAM-1239.jpg

Наступного дня зранку на поїзд додому і нікуди їхати вже не хотілося - пройшлися околицями. Ось сюди

https://www.google.com.ua/maps/place/%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA+%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3/@52.5244024,13.2862435,15.04z/data=!4m5!3m4!1s0x47a85125754291f3:0x8bb8ae492a79fe1a!8m2!3d52.5209319!4d13.2956165

Із-за великої кількості росіян тут, місцеві називають цей район Шарлоттенград.

Як завжди - планчик

DSC00536.jpg

А це замок Шарлотти

DSC00531.jpg

Пам'ятник Бісмарку

DSC00532.jpg

Ще пам'ятник - там підписано кому

DSC00534.jpg

Архітєктурноє ізлішество.  :)

DSC00535.jpg

З такою верхушкою

DSC00529.jpg

Замок з іншого боку

DSC00537.jpg

Наверху напевно сама Шарлотта

DSC00538.jpg

Далі вже гуляли і оглядали природу. Ось такі там клумбочки

DSC00539.jpg

Всяка живність. Там просто поряд качка водила менюніх каченят і всіляко ховала їх від очей. Лисички-сестрички блукають, як наші бездомні пси. Бобри льопаються у водичці - навколишні дерева захищають металевою сіткою, щоб не гризли.

DSC00541.jpg

Старі лебеді проплили, а малі застрягли у зарослях і буксують.

DSC00544.jpg

Ще повно їжаків бігають, але вже темніє і фотік їх не ловить.

Прощальний погляд

DSC00545.jpg

У вівторок зранку син провів мене до поїзда. Чомусь поїзд іде з головного вокзалу, а квитки продають з іншого - периферійного. Думав, що тільки мені - ні всі там заскакували, бо стоянка на прохідних станціях досить коротка. Я сидів у купе сам, але якийсь службовець щось мені прокричав - я зрозумів тільки "маск" і слухняно натягнув свій намордник встановленого типу FFP-3. Пізніше до мене прийшли ще дві біженки з Києва.

Як тільки доїхали до кордону - всі, як по команді стягнули ту гидоту з обличчя. Поза Німеччиною вірусу нема.  :lol:

У Вроцлаві ще підсіла біженка із Запоріжжя з дочкою і полячка. Так і їхали повним комплектом до Кракова - там вийшла полячка. Мої сусідки дуже переживали, бо поїзд, як звичайно затримувався вже на півтори години і вони запізнювалися на поїзд з Перемишля до Києва. Мене то не хвилювало - я не доїхав до Перемишля, а вийшов у Ряшеві - мене чекала дочка на Міні.

Заправили повний бак 98-го по близько 8 злотих/літр   = 60грн./літр. Їх бензин кращий. 

Вперед - Батьківщина чекає на нас. На кордоні багатокілометрова черга з ТІРів і авто до безмитного ввезення. Протиснулися між ними - для нас черги не було.

УРА! Ми вдома близько 02-00 ночі. НА блок-постах не зупиняли.

Поділитися повідомленням

Колись намірився зробити приямок у гаражі - щоб причіп торчком опускати. Трошки захопився  - приямок розрісся до підвалу. Витягнув і вивіз жигуликом біля чотирьох кубів землі. І здається мені, що це вже важкувато і для жигулика, і для мене. Виходить складна логістика - спочатку викидаю землю наверх, потім засипаю у мішки, далі вантажу і везу. Ну найлегше - витягаю і переношу, щоб висипати в яр.

Вже досяг метра глибини. Ще потрібно метр з лишком - буде ще важче, бо пішов якийсь грунт, у який лопата не лізе.

SAM-1246.jpg

Поділитися повідомленням

Бачу, що епопея з підвалом в гаражі має подальший розвиток. Прийшлося поставити на зад пружини від Бронко, бо не вистачає вантажопідйомності у жигулика. 

Завантажив на зад звичайні 12 мішків землі - машина майже не присіла. Потім поїхав за порожнистими бетонними блоками - 20 штук вагою 400кг + я - стокілограмовий хлопчик - проходили по ямах, як порожняком на старих пружинах. Але без вантажу - чисто трамвай - дуже вже твердо йде.

Поділитися повідомленням

Лонжероны сзади тоже от Бронко?)

По книге вроди как 50 или 70кг можно максимум в багажник ложить)))

Поділитися повідомленням

@golden88, в багажнику було тільки 100 кіло. Найбільше було на задньому сидінні.

А під задом машини у мене зварена рама з товстостінних прямокутних труб - така Н-подібна. До неї кріпляться всі тяги і опираються пружини. Колись возив по 700 кілограм, а тепер вже побоююсь - тріщить спереду і біля середніх стійок кузова - там вже все прогнило. Моя машинка, як і я вже не підлягаємо капітальному відновленню - вже просто вичерпую залишки ресурсу.

Поділитися повідомленням

Прийшов штраф за поїздку в Польщу - написали, що їхав з кордону 78км/год., при дозволеній там 50. Дуже втішився, що в'їхав і вже було майже пів другої ночі, але камера не спить. :bh:

Крупним шрифтом написали, що 680 грн. В квитанції було 340 дрібненько. А взяли 170 грн - постанова ще не набула чинності, бо пошта ще не повідомила, що я отримав листа.  :)

:az:

Поділитися повідомленням

Трошки захопився
Все ще не зміг зупинитися - вже майже два метри.

SAM-1250.jpg

Води нема. Нафти також. Але чомусь земля спочатку смерділа соляркою, а зараз явно чути якийсь нітророзчинник.

Поділитися повідомленням

Завтра їхати в Польщу, а тут Міні видала сюрприз - засвітилась несправність гальмівних колодок. Пальцем наміряв, що задні - купив їх за тищу з гаком, а насправді спрацював датчик передніх - добре, що були. Тепер гальма ОК - можна подорожувати. Всі колодки стоять новенькі.  :bp:

Поділитися повідомленням

Пізно ввечері машину, після Польщі, поставили на стоянці перед будинком, а зранку дочка звонить і каже, що хтось намагався зняти номер. Поламана рамка. Я купив нову з нержавійки і приїхав, щоб прикрутити. Номер вийнявся легким рухом пальців, але ще помітив, що бампер легко хитати. Він був чомусь обірваний і тримався тільки на двох болтиках, прикритих кришкою багажника.

Прийшлося їхати в гараж, лягати під авто і прикручувати та вставляти всюди пластикові пістони. Погано, коли в гаражі розкопки і приходиться повзати під тим Міні. Сяко-тако закріпив, але ще бракує якогось пластикового кронштейника.

Поділитися повідомленням

Будь ласка, увійдіть для коментування

Ви зможете залишити коментар після входу

Увійти зараз