VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 5 червня 2022 Трошки нижче масові поховання. Це - починаючи з 2014 року. Це свіжі поховання вже тепер. А це давні - Герої попередніх протистоянь. Ось таке... Думаю це буде цікаво побачити. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Солекс Делортович 825 Скарга Опубліковано: 6 червня 2022 я как раз жил там возле кладбища, заходил на экскурсию, и каждый день вокруг гулял с собакой Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 25 червня 2022 Привіт з Берліна! Вчора цілий день добирався. Спочатку той Інтерсіті спізнився на чотири години, а потім ще і їхав, як фіра з дохлими кіньми. Німці більше пів години перевіряли паспорти. Так що замість п'ятої, доїхав аж по десятій вечора. Зі мною в купе їхала жінка з Маріуполя з двома дітьми. Хлопчик біля 4 рочки і дівчинка років на 7 . Вони цілком виснажені. Та то і зрозуміло - більше 10 годин дітворі відсидіти у заперті. Трохи розважив малих - влаштував їм кінозал. Аж поки цілком не сіли акумулятори планшета і повербанку. Їх тато прикордонник з Маріуполя - поранений і зараз вже другий місяць у полоні. Наш главарь навіть нагородив медаллю. Так прив'язалися до мене, що не хотіли йти по приїзді на вокзалі. Приємні дітиська, але явно видно брак вітамінів і недокормлені. Малий трошки старший за мого внука, а легший в півтора рази. Дуже шкода такі сім'ї. Жінка втікала з дітьми на жигулику чоловіка через заміновані поля до Запоріжжя і добила їх " ласточку". Далі їх вивезли волонтери. Поселилися в Кракові, отримали песель - таке, як наш ідентифікаційний номер. А в Берлін їхали, бо так казав чоловік - шукати його рідню. 1 sergg відреагував на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 25 червня 2022 Сьогодні удостоїли своєю увагою Потсдам. Саме місто так собі, а стара архітектура просто потрясна. Приїду - вивалю мільйон фоток. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 Тут цікава штука є. Купуєш квиток за 9 євро і можеш кататися по всій Німеччині на міському і локальному - всякі електрички і т.п. - транспорті. І це до кінця літа. Але сам пишеш своє ім'я та прізвище. Квиток іменний - щоб не передавав нікому. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Лукаш1 477 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 в Киеве за 9 евро тоже можно весь город объехать по 3 раза еще и на пригород хватит) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 @Лукаш1,кожен день кілька місяців? Я за сьогодні вже навіть не знаю скількома видами транспорту скористався. Та і одноразовий квиток тут не 10 гривень коштує. А ще тут на зупинках висять розклади руху, які дотримуються до хвилини. Я дивлюся - якщо автобуса треба чекати 15 хвилин, а поряд метро і поїзд приїде швидше - їду на метро. Ходили в музей, де виставка - продаж унікальних авто. Ви би бачили ті всякі різні Бугатті.Мазоратті, чи інші Порше з каділаками. Є старовинні - навіть електровантажівка для розвезення хліба початку минулого століття. У неї під капотом купа потужних перемикачів. Фото наробив - аж з фотоапарата торчать, бо не поміщаються. По дорозі побачив ціни на заправці - вже суттєво нижчі. Коли дочка їздила, було 2,20 євро за літр, тепер вже 1,94 євро за 95-ий і 2,08 за супер. Спиртовий дешевший - 1,87. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Лукаш1 477 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 я думал один день действует Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
Автонаездник 800 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 я думал один день действует9 євро на місяць Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 26 червня 2022 Гуляли по парку Шарлоттенбург - шикарний палац з дуже гарними клумбами і купа всякої живності довкола. Бачили лебедів з малими, качок з каченятами, бобрів, єнотів і їжаки вийшли вечером на полювання. Все класно, тільки замучуюся від таких тривалих походів. А бензин за день подешевшав і вже 1.85, а газ по 97 євроцентів. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
sun 21 Скарга Опубліковано: 30 червня 2022 А фотки будут? Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 30 червня 2022 А фотки будут? Обіцяв же... Сьогодні удостоїли своєю увагою Потсдам. Саме місто так собі, а стара архітектура просто потрясна. Приїду - вивалю мільйон фоток. Але все за порядком. О шостій ранку доця заїхала за мною і погнали до кордону. Великі пункти на кордоні були з великими чергами - тому обрали трохи далі, але з меншою чергою. Гладко не минуло - я віз приятелю дві пляшки львівської горілки і митники вирішили перевірити, чи не маю більше. Направили на рентген. Тривала процедура біля пів години - якраз всі туалет відвідали. Крім нас була ще машина з причепом - разом нам то МРТ робили. В 9-30 вже слимачилися по периферії Польщі. Біля 11-ї я вийшов на головному вокзалі Ряшева, а дочка поїхала собі "на закупи". Вокзал якийсь скучний, хоча і "головний". Поїзди в Польщі дуже запізнюються. Напевно колія перевантажена поставками в і з України. Якщо волочаться цистерни, найшвидший поїзд їх не перескочить. Це мій поїзд. Звиняйте за якість - табло мерехтить. Далі пішла череда станцій. Так аж до станції Бжеґ - там маю родину. Вітання, зустрічі, випивка на дачі, відвідання могил тих, кого знав, але вже не побачу... Заїхав приятель і ми пігнали на його Мондео на південь. Всякі курорти... Почали з Ополє. Купив там білети до Берліну. Ото ринкова площа. Потім ще всяке, вам не цікаве і вже Пруднік. Це зменшена копія замку - для сліпих. А це те, що насправді залишилося. А це вже на курорті - тут лікують легені морським туманом. Під землею є родовище солоної води з йодом і ту воду подають на самий вершок вежі і звідти розпиляється. А внизу сидять пацієнти і 40 хвилин тим дихають. В середині є піраміда з якихось гілочок - вода по них капає і до низу вже долітає туман. Поїхали далі. Сторожева вежа на кордоні з Чехами. Не бачите? Це на вершечку гори. Ну добре - наближу. Піднятися туди можна зі сторони Чехії, а я в Польщі. Їдемо рибалити. Від гірської річки відділено потічок, який подає воду до зарибленого ставу. Спочатку треба додати повітря... Ось вона - риба. Але не клює зовсім. Дали спінінг з кукурудзою для наживки - мені це відразу здалося підозрілим. Купили 4 рибки - потягнули на 2 кіло. Заплатили 44 злотих (курс до гривні 7,5). Ось такий ставок. Там є ресторанчик, де рибку можуть приготувати - можна наїстися і чогось напитися, але то трохи коштує... Далі була вечеря у приятеля з усім, як положено і трошки поспав. Далі - Берлін. Але то пізніше. 2 sergg та sun відреагували на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 30 червня 2022 Отже продовжую. Наступного дня мене відвезли до Кондєжина-Козлє, де я сів на місцевий поїзд і доїхав до Ополє. Там стоїть такий раритет. І тут почалося не дуже приємне. Перед посадкою в поїзд до Берліну, оголосили про запізнення на 100 хвилин. Досить швидко вже стало 120, а далі 175, 210... Лавки тверді - замуляв вкінець те, чим сидів. Згадав, що планшет поклав у м'який чохол - підклав його собі - стало значно краще. Зустрів і провів купу поїздів і всі запізнювалися не менше, ніж на пів години. Але врешті поїзд таки прибув із затримкою на 4 години. У цей час я вже мав бути поблизу своєї цілі. В купе - 8 місць для сидіння вже сиділа замучена молода жінка з двома дітьми. Як розговорилися - розповіла, що вона з Маріуполя. її чоловік був там прикордонником, а вона у якійсь армійській безпеці - думаю, що десь на вертушці пропуски перевіряла. Коли там все завершилося її пораненого чоловіка забрали в полон, а вона на його жигулику (каже, що чоловік дуже любив ту машинку і звертався до неї "ласточка". Може хтось із наших Маріупольських) прорвалася через заміновані поля до Запоріжжя - їхала і молилася. Ласточка поїздки не витримала - відірвалася коробка і вирвані двері. Далі вивезли волонтери. Досить довго добиралася до Львова, де її з дітьми поселили на двох матрацах у автовокзалі. Зі сльозами на очах згадувала, як розговорилася в центрі з якоюсь жінкою, а коли повернулася на матраци - підійшли волонтери і вручили передачку від тої жінки - домашню їжу, солодощі та іграшки для дітей і трохи одягу. Діти постійно капризували і докучали їй. Вирішив трохи зайняти їх - погралися з малим - він трошки старший за мого внука, але суттєво дрібніший - всього 14 кг, а мій вже наїв 20. Дівчинка років 6-7 спочатку сторонилася, а пізніше долучилася до забав. Вже дуже скоро зайняли обидва моїх коліна. Жіночка була щиро вражена - каже, що ще не бачила такого спокою аж пів години. Потім я їм включив мультики на своєму планшеті - вийшов такий собі міні кінозал. Вона продовжила свою розповідь, як перебралася у Краків і отримала польський песель - ідентифікаційний номер, що дозволили їй знайти роботу, але позбавило пільг біженки. Назбирала трохи грошей на білет і знайшла родину чоловіка у Берліні - чоловік просив так зробити. Якраз їхала до них на два дні. Дорога минула швидко і діти вже не хотіли відходити від мене - постійно обнімали, аж довелося пояснити, що краще не цілувати чужих людей, бо можна захворіти якоюсь хворобою. В Берліні - вже на сусідньому пероні - малий старався похвалитися своїми вміннями і кричав "до відзеня" польською. А мене вже зачекався мій син. В Берліні пасажир, який має абонемент, може провезти безкоштовно ще одного пасажира. Так і доїхали з кількома пересадками. А що ж було з поїздом, що він затримався аж на 6,5 годин - проблеми з гальмами. Дві години в Кракові ремонтували, а потім кинули цю роботу і почали розтягувати поїзд по частинах і поміняли деякі вагони. Це зайняло ще дві години. Тепер про ціни - за квиток до Ополє заплатив майже 12 злотих, а за квиток до Берліну - ще 30 євро. Далі вже буде мало буков і більше фото. 2 sun та sergg відреагували на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 1 липня 2022 Берлін. Зустрів мене син. Переночували і почали програму. Спочатку придбали абонемент за 9 євро - весь транспорт, крім швидких поїздів, по всій Німеччині. Це місячний. Ми так моталися довкола, що виконали місячну програму за день. Вирішили відвідати Потсдам. Це мерія - якраз молодята зайшли у ліве крило.Гуляєм далі.Всякі архітєктурниє ізлішества. Далі вже парк. Це Ісус ХристосЦе щось типу нашого Тунелю Кохання біля Рівного Лізу догори. Наступний палац Зверніть увагу на руїни вдалиніОсь вони - з того ж місця. Я тащусь від свого фотіка.Якийсь млин при дорозі План парку для сліпих. І для зрячих. Погляд довкола. Фрідріх Вільгельм IV Щось подібне на обсерваторію.Бачите щось через віконце в середині?А я ось роздивився.Це план всього разом - дуже відомий і величезний паркЩе палацикВерхушкаДощик збирається ПА - ПА. Далі ще буде... Підемо ось сюди https://remise.de/berlin 1 sergg відреагував на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 2 липня 2022 Так от - повів мене син на виставку - продаж всяких цікавих машин. Вже на вході приїхав ось цей екземплярчик - Навіяв мені трохи спогадів. Справа в тому, що на подібній машинці я їздив між Бостоном і Нью Йорком. Вона належала тепер вже покійній кузенці. Дуже незручно залазити в середину, а поки намацаєш ногами педалі, ззаду волає поліцейська машина - вже перевищення швидкості і 200 баксів штрафу на благо U.S.A. Подивіться на ці гальма Ну і вид ззаду Здалося, що побачив Запорожець. Далі в спойлері. Також здалися знайомими.Це - саме то, щоб провести решту життя у подорожах. Ще би більше грошей.Але мріяти можу хіба про сусіда.Трошки ретро. Тут ходити - не переходитиМене зацікавив цей електромобіль - хлібовозка початку минулого століття. Продається - ніхто не хоче собі придбати?Ось що під капотомНу і дуже складна схема. Ще не кінець, а я вже замахався. На вулиці спека, а цей ангар - справжня теплиця під склом. Ну дуже гаряче. Мотор нікому не потрібен? Тут багато різних запчастин.Це не модельки. Час на свіже повітря і додому. 2 nightwolff та sergg відреагували на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 3 липня 2022 А тепер трошки - як провів минулий понеділок. Позаяк вже не неділя - можна допомогти сину в шумних роботах. Спочатку пішли в місцевий господарчий магазин і прикупили різних дрібниць. Цього вистачило, щоб повісити світильник на кухні і зібрати ще один для вітальні. Повісити його не зміг - не вдалося проколупати діри в стелі - дуже міцний бетон, а кишенькового перфоратора я з собою не мав. Я ж не мав намірів щось робити і навіть в Берлін потрапив цілком несподівано. Але зміг нормально змонтувати фасад для посудомийки - німецькі "профі" так причепили, що все розпадалося.Після праведних трудів пішли в ресторан - ну як оминути фото хавки? Мені захотілося попробувати яєшню з авокадо. Ну таке собі - нічого вишуканого, але на смак непогано. Сонечко пече і поки насолоджувалися місцевим пивом, слухали концерти з пропливаючих корабликів. Проходили повз заправку - такі ціни Під вечір ціни трошки зменшилися. Газ пропан був по 97 євроцентів. В тіньочку відпочивають місцеві бюргери... Наступного дня зранку на поїзд додому і нікуди їхати вже не хотілося - пройшлися околицями. Ось сюди https://www.google.com.ua/maps/place/%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA+%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3/@52.5244024,13.2862435,15.04z/data=!4m5!3m4!1s0x47a85125754291f3:0x8bb8ae492a79fe1a!8m2!3d52.5209319!4d13.2956165 Із-за великої кількості росіян тут, місцеві називають цей район Шарлоттенград. Як завжди - планчик А це замок Шарлотти Пам'ятник Бісмарку Ще пам'ятник - там підписано кому Архітєктурноє ізлішество. З такою верхушкою Замок з іншого боку Наверху напевно сама Шарлотта Далі вже гуляли і оглядали природу. Ось такі там клумбочки Всяка живність. Там просто поряд качка водила менюніх каченят і всіляко ховала їх від очей. Лисички-сестрички блукають, як наші бездомні пси. Бобри льопаються у водичці - навколишні дерева захищають металевою сіткою, щоб не гризли. Старі лебеді проплили, а малі застрягли у зарослях і буксують. Ще повно їжаків бігають, але вже темніє і фотік їх не ловить. Прощальний погляд У вівторок зранку син провів мене до поїзда. Чомусь поїзд іде з головного вокзалу, а квитки продають з іншого - периферійного. Думав, що тільки мені - ні всі там заскакували, бо стоянка на прохідних станціях досить коротка. Я сидів у купе сам, але якийсь службовець щось мені прокричав - я зрозумів тільки "маск" і слухняно натягнув свій намордник встановленого типу FFP-3. Пізніше до мене прийшли ще дві біженки з Києва. Як тільки доїхали до кордону - всі, як по команді стягнули ту гидоту з обличчя. Поза Німеччиною вірусу нема. У Вроцлаві ще підсіла біженка із Запоріжжя з дочкою і полячка. Так і їхали повним комплектом до Кракова - там вийшла полячка. Мої сусідки дуже переживали, бо поїзд, як звичайно затримувався вже на півтори години і вони запізнювалися на поїзд з Перемишля до Києва. Мене то не хвилювало - я не доїхав до Перемишля, а вийшов у Ряшеві - мене чекала дочка на Міні. Заправили повний бак 98-го по близько 8 злотих/літр = 60грн./літр. Їх бензин кращий. Вперед - Батьківщина чекає на нас. На кордоні багатокілометрова черга з ТІРів і авто до безмитного ввезення. Протиснулися між ними - для нас черги не було. УРА! Ми вдома близько 02-00 ночі. НА блок-постах не зупиняли. 1 sergg відреагував на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 11 липня 2022 Колись намірився зробити приямок у гаражі - щоб причіп торчком опускати. Трошки захопився - приямок розрісся до підвалу. Витягнув і вивіз жигуликом біля чотирьох кубів землі. І здається мені, що це вже важкувато і для жигулика, і для мене. Виходить складна логістика - спочатку викидаю землю наверх, потім засипаю у мішки, далі вантажу і везу. Ну найлегше - витягаю і переношу, щоб висипати в яр. Вже досяг метра глибини. Ще потрібно метр з лишком - буде ще важче, бо пішов якийсь грунт, у який лопата не лізе. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 20 липня 2022 Бачу, що епопея з підвалом в гаражі має подальший розвиток. Прийшлося поставити на зад пружини від Бронко, бо не вистачає вантажопідйомності у жигулика. Завантажив на зад звичайні 12 мішків землі - машина майже не присіла. Потім поїхав за порожнистими бетонними блоками - 20 штук вагою 400кг + я - стокілограмовий хлопчик - проходили по ямах, як порожняком на старих пружинах. Але без вантажу - чисто трамвай - дуже вже твердо йде. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
golden88 662 Скарга Опубліковано: 21 липня 2022 Лонжероны сзади тоже от Бронко?) По книге вроди как 50 или 70кг можно максимум в багажник ложить))) Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 21 липня 2022 @golden88, в багажнику було тільки 100 кіло. Найбільше було на задньому сидінні. А під задом машини у мене зварена рама з товстостінних прямокутних труб - така Н-подібна. До неї кріпляться всі тяги і опираються пружини. Колись возив по 700 кілограм, а тепер вже побоююсь - тріщить спереду і біля середніх стійок кузова - там вже все прогнило. Моя машинка, як і я вже не підлягаємо капітальному відновленню - вже просто вичерпую залишки ресурсу. 1 golden88 відреагував на це Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 21 липня 2022 Прийшов штраф за поїздку в Польщу - написали, що їхав з кордону 78км/год., при дозволеній там 50. Дуже втішився, що в'їхав і вже було майже пів другої ночі, але камера не спить. Крупним шрифтом написали, що 680 грн. В квитанції було 340 дрібненько. А взяли 170 грн - постанова ще не набула чинності, бо пошта ще не повідомила, що я отримав листа. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
golden88 662 Скарга Опубліковано: 21 липня 2022 Не дорого... Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 5 серпня 2022 Трошки захопивсяВсе ще не зміг зупинитися - вже майже два метри. Води нема. Нафти також. Але чомусь земля спочатку смерділа соляркою, а зараз явно чути якийсь нітророзчинник. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 29 серпня 2022 Завтра їхати в Польщу, а тут Міні видала сюрприз - засвітилась несправність гальмівних колодок. Пальцем наміряв, що задні - купив їх за тищу з гаком, а насправді спрацював датчик передніх - добре, що були. Тепер гальма ОК - можна подорожувати. Всі колодки стоять новенькі. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
VETERAN 1,318 Скарга Опубліковано: 31 серпня 2022 Пізно ввечері машину, після Польщі, поставили на стоянці перед будинком, а зранку дочка звонить і каже, що хтось намагався зняти номер. Поламана рамка. Я купив нову з нержавійки і приїхав, щоб прикрутити. Номер вийнявся легким рухом пальців, але ще помітив, що бампер легко хитати. Він був чомусь обірваний і тримався тільки на двох болтиках, прикритих кришкою багажника. Прийшлося їхати в гараж, лягати під авто і прикручувати та вставляти всюди пластикові пістони. Погано, коли в гаражі розкопки і приходиться повзати під тим Міні. Сяко-тако закріпив, але ще бракує якогось пластикового кронштейника. Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах