Коли працював у хімікотехнологічній лабораторії, завжди була така вимога. Особливо це стосується тих герметиків, які смердять оцтом. В принципі, вода потрапляє до герметика завжди - досить відкрутити ковпачок - питання тільки у її кількості. Помітили, що зазвичай під закрученим ковпачком герметик у тюбику твердіє - це вода потрапила, поки був відкручений.
Ну и ваша теория вызывает некоторое сомнения, т.к. как тогда застывает герметик, не имеющий доступа к воздуху (зажатый между деталями).
Є частина компаундів, які вимагають, щоб з нього випарувалася частина розчинника, який перешкоджає полімеризації.
Є специфічні герметики, які мають дуже довгу молекулу і вона може причепитися тільки кінцями. Такі ми використовували у подвійних стінках космічних апаратів - мікропробоїну від метеорита така штука затикає дуже швидко. Так само швидко той компаунд затикає і пористі матеріали. Наприклад вироби із пресованого металопорошка для космосу є недостатньо щільними - їх ми покривали такою штучкою.